Αυγά Μπένεντικτ

  • Μερίδες: 6
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30′
  • Χρόνος μαγειρέματος: 20-30′
  • Χρόνος αναμονής: 30-40′

Υλικά για τα English Muffins

  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 220 γρ. γάλα φρέσκο
  • ½ φακελάκι (3,5 γρ.) μαγιά ξερή
  • 1 αυγό
  • 3 γρ. αλάτι
  • ½ κ.σ. baking powder

Υλικά για την σάλτσα Hollandaise

  • 400 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 2 κρόκους
  • 1 κ.σ. λευκό ξίδι
  • 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • Αλάτι & Πιπέρι

Άλλα Υλικά

  • 12 αυγά, κρύα από το ψυγείο
  • 1 κ.σ. Ξίδι Λευκό
  • 6 φέτες ζαμπόν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

English Muffins

1. Σε μικρή κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Όταν λιώσουν, προσθέτετουμε το γάλα (θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς ζεσταμένο) και ανακατεύουμε καλά.

2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό και τη μαγιά (πρέπει να είναι ζεστό και όχι καυτό για να μην “σκοτώσει” τη μαγιά). Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά στην άκρη.

3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Τότε προσθέτουμε το υγρό μίγμα που έχουμε ετοιμάσει από πριν. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 1-2 λεπτά και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά με μία ώρα στο πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας.

4.  Μόλις φουσκώσει η ζύμη των english muffins, ανακατεύουμε το baking powder με 1 κ.σ. νερό, το ρίχνουμε στη ζύμη και το ενσωματωνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.

5. Βουτυρώνουμε ένα τηγάνι και σε μεσαία ψωτιά, βάζουμε για κάθε english muffin, από μια κουταλιά σούπας ζύμης. Ψήνουμε 3-4 λεπτά από κάθε μεριά. Όταν έχουν πάρει χρώμα, τα αφαιρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Σάλτσα Hollandaise

1. Όσο περιμένουμε τα english muffins να φουσκώσουν, φτιάχνουμε την σάλτσα Hollandaise.

2. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια. Τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να λιώσει όσπου να αρχίσει να κοχλάζει.

3. Όσο το βούτυρο λιώνει, χτυπάμε τους κρόκους και το ξίδι με ένα σύρμα σε μεταλλικό μπολ, πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει μέχρι να πήξουν ελαφρώς. Προσοχή ο πάτος του μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει πάνω στο νερό που βράζει από κάτω, αλλά απλά να ζεσταίνεται από τους ατμούς, προκειμένου να μην γίνουν οι κρόκοι ομελέτα!

4. Μόλις το βούτυρο αρχίζει να κοχλάζει, το μεταφέρουμε αμέσως σε μία κανάτα ή σε έναν δοσομετρητή με στόμιο και το ρίχνετε σταδιακά στους κρόκους, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα

5. Μόλις τελειώσει το βούτυρο και η Hollandaise έχει πήξει επαρκώς (σε 2-3 λεπτά), αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το λεμόνι και την μουστάρδα.

Η Ολαντέζ διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός ψυγείου για 5-6 ώρες και καταναλώνεται την ίδια ημέρα, οπότε η παρασκευή της είναι μόνο για άμεση χρήση.

Ποσέ Αυγά

1. Χρησιμοποιούμε αυγά κρύα από το ψυγείο, για να τα ποσάρουμε. Ένα μυστικό για επιτυχημένο ποσάρισμα είναι η μικρή ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσουμε. Οπότε βάζουμε κατά μέγιστο 4 δάχτυλα νερό σε μια μικρή και πλατιά κατσαρόλα. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και ρίχνουμε το ξίδι.

2. Βάζουμε το κάθε αυγό σε ένα μικρό μπολ, το χαμηλώνουμε με κλίση πάνω απ’ την επιφάνεια του καυτού νερού και με μαλακές κινήσεις το ρίχνετε στο νερό. Σε περίπτωση που απλωθεί το ασπράδι, το μαζεύουμε άμεσα αλλά με μαλακές κινήσεις προς τον κρόκο, με μία τρυπητή κουτάλα.

3. Αφήνουμε τα αυγά να ποσαριστούν για 4 λεπτά απ’ τη μια μεριά και τα γυρίζουμε με προσοχή με μια κουτάλα για το τελευταίο λεπτό, μέχρι το κρίσιμο πεντάλεπτο. Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε με την τρυπητή κουτάλα, πολύ προσεκτικά πάλι, σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα νερά.

Σχετικές δημοσιεύσεις